Flamencoról 2

Share

Flamencoról mesélek II.

Cigányélet


Világszerte ismert a flamenco, mely egyre nagyobb teret hódít magának Európa szerte és a tengeren túl.

Japánban széles flamenco szakértő közönség várja a fellépő csoportokat valamint komoly táncoktatás folyik. Több tehetséges, nagy tudással rendelkező, de Andalúziában munkanélküli flamenco művész gazdagodott meg egy Tokiói szerződésnek köszönhetően.

Miami és Florida is bővelkedik flamenco tavernákban. New Yorkban, Chicagóban magam is tanúja lehettem a pezsgő flamenco életnek. Paco de Lucia nevét mindenhol ismerik.

A flamenco etnikai jelenség, rendkívül bonyolult technikai alapokra fektetett önálló, improvizatív zenei produkció. Olyan energiadús, vizuális élményt kínál mind a nézőknek, mind a résztvevőknek, mely maradandó élményt okoz, és spirituális ereje nagyon sokakat magával ragad.

Andalúzok és andalúz cigányok mondhatják magukénak. Féltékenyen, fenntartással őrzik büszke tüzes forró táncmozdulataikat melyek apáról fiúra, szállnak. Örökös viták tárgyát képezi, hogy nem cigány ember lehet e jó előadóművész. Külföldiek számára egyértelmű, hogy Andalúzia forrósága, történelmi háttere, földrajzi helyzete és spirituális energiájának összessége alkotta, így aki ott él, másként él és lát. A flamenco mintegy burok körül veszi, etnikai hovatartozástól teljesen függetlenül.

A flamenco tulajdonképpen egy Életforma, a flamenco Erő, a flamenco Szenvedély, a flamenco Andalúzia. .

Ha valakit a flamenco jelzővel illetnek, és azt mondják, hogy ¡Chiquilla! ¡Que flamenca eres! vagyis: „Kicsikém de cigányos vagy!” nagy bóknak számít, mert mintha azt mondanák, - De dögös vagy drágám! Máskor pedig a jelentése: Életevidám vagy!, Életrevaló vagy!

Az Andalúzok helyi ünnepekkor felveszik cigánylány ruhájukat, melyet – traje de gitana-nak, vagy traje de lunares-nek hívnak, vagy egyszerűen csak azt mondják, hogy – me visto de gitana, vagyis: cigánylánynak öltözöm.

Pénztől, kortól, nemtől, származástól, társadalmi hovatartozástól függetlenül teszik ezt, hiszen a Flamenco az Andalúz mindennapok szerves részét alkotja.

© Barsy Laura